Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl o dvojci, která se jednou jen tak potkala... Jen tak náhodou se seznámila, mluvili spolu a prožívali spolu krásné chvíle v jejich krátce společně ztráveném čase. Dlouhý rozhovor dvou lidí, co se do sebe na první pohled zamilují, i přes jejich rozdíli si povídají o všem možném bez jakýchkoliv hranic. Témata, která proberou jsou chvílemi opravdu ... relisticky živá. Oba herci, mladí, krásní a velmi talentovaní jistě spolupracovali na dialozích, kterou jsou opravdu jak ze života. Mládí obou herců a jejich živost je velmi příjemná. Režisér Richard Linklater natočil výborný romantický film. Bohužel jsme ho viděl až po druhém díle(což je možná škoda, protože si myslím, že jinak by mu neuteklo 5*). Takto je to 4 1/2*. Dneska se najde jen málo romantických filmů, které jsou originální a hlavně opravdu romantické. A co myslíte? Uvidí se oba dva za 6 měsíců? Opravdu doporučuji druhý díl ....Pro mě nejlepší romantická "série" co kdy vznikla. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Potkali se náhodně ve vlaku, vystoupili spolu a pustili se do dlouhého, vášnivého rozhovoru. Milé a důvěrné známé, spontánní a kouzelné; beze špetky falše. Linklater, Hawke a Delpy dokazují, jak se jedno setkání může stát neobyčejným, jak může ovlivnit celý váš život. Jak málo stačí k vytvoření tak silného a zároveň tak křehkého pouta. Ještě jednou opakuji; kouzelné! ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se odvážil a po pěti letech, co jsem se poprvé setkal s druhým dílem jsem se nakonec dostal přes třetí i k prvnímu, který to všechno započal. Musel jsem si trošku zavzpomínat, ale nakonec se mi to všechno sešlo. Richard Linklater je génius. Třeba ne ve Všem, ale ve scénářích a režii je snad i nepřekonatelný. Natočit takový romantický opus o třech chodech snad nikdy nikdo předtím nedokázal. Mně se hrozně líbí ta spontánnost, s jakou se Ethan Hawke a Julie Delpy potkají. Taky se mi líbí ta Ethanova troufalost Julii ve vlaku říct, že po Vídni bude chodit celou noc, protože nemá prachy, jenom proto, aby ji vytáhl z vlaku a pak za tu noc zaplatit minimálně tři tisíce šilinků. Fascinují mě ty nepřeberné množství dialogů, které mezi sebou vedou. Ať už o umělcích, o lásce nebo prostě jenom o rodinách, životech a skutečnostech všedního dne. Tenhle film tak nějak plní sen každého, kdo si myslí, že na každého v tomto světě čeká osudový člověk, se kterým si sedne už v tom momentě, kdy se na něj podívá. Ethan a Julie jsou jedni z těch, kterým se to podařilo a já jsem byl rád, že jsem byl jejich setkání součástí. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem na to až moc oslavných ód, abych po shlédnutí nebyl lehce zklamaný (takhle je to skoro vždycky, proto nečtěte recenze a nechoďte na csfd!!! :-) ). Přesto je z toho cítit pohodová atmosféra od začátku do konce (mojí oblíbenou scénou je ta úplně úvodní vlaková), oba herci se přesně trefili do svých charakterů (Hawke je jako extrovertní, ale značně nejistý Amík výborný a Julie Delpy opravdu vyzařuje charizma emancipované, sečtělé mladé Francouzky). Můj druhý kousek Richarda Linklatera, začínám mít toho kluka rád. A jdu shánět Před soumrakem, tak zatím... 80% ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Konverzačná romanca plná "klišé". Lenže pozor! Nie klišé filmových, nútených, ale tých zo života. Zblíženie dvoch ľudí, ktorí sa náhodou zoznámia vo vlaku a prežijú spolu jeden deň a noc ma "dostalo" svojou prirodzenosťou a nenútenosťou - počnúc dialógmi (ich brilantnosť nespočíva v neošúchanosti, ale práve v tom, ako nám sú dôverne známe a blízke a čo vlastne celé reprezentujú - onen spomínaný proces zbližovania) až po presvedčivé herecké výkony. Pre mňa osobne koncert skutočných emócií, myšlienok a spôsobov nadväzovania známosti v subtílnom formálnom nasnímaní. V samotnom závere filmu som sa pristihol, že mladému páru držím z celej sily päste na šťastný koniec a že ma ich príbeh zasiahol oveľa viac, ako ktorékoľvek hollywoodské limonádky plné vykonštruovaných a neživotných happyendov. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Scenár bol napísaný za jedenásť dní. (MikaelSVK)
  • Ve scéně, kdy si Jesse stěžuje, že věstkyně nikdy neříkají pravdu, cituje téměř přesně z knihy The Circus of Dr. Lao od Charlese G. Finneyho. (HellFire)
  • Mezi jinými vytáhne Jesse v obchodě i album „Sleepwalkers“ od The Kinks. (HellFire)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama